Angstverminderen.nl

Je kunt meer aan je angst doen dan je denkt

  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Twitter
  • Vimeo
  • Home
  • Blogs

Angst voor de angst

7 augustus 2015 By Pamela 7 Comments

depressie

We hebben het in de vorige blogs gehad over angst dat een functie heeft. Namelijk jou te beschermen van echte gevaren. Dat heet functionele angst.

Maar waarom zij er zoveel mensen die angstig zijn? Zijn er dan zoveel gevaren? Acute gevaren zoals vroeger hebben we niet meer zoveel. Eigenlijk is de maatschappij er juist veel veiliger en comfortabeler op geworden.

Maar we hebben nog wel dat mechanisme in ons om te focussen op alle mogelijke dreigingen. Dat zijn vooral dreigingen van buitenaf. Dat heten externe triggers met een duur woord.

Nu kun je ook interne angsttriggers hebben. Dat zijn mogelijke dreigingen van binnenuit, vanuit onszelf. Die voelen net zo echt. Dat kunnen lichamelijke sensaties zijn, stressgevoelens of doemdenken etc.

Je hersenen maken dan een voorstelling van de mogelijke gevaren alsof het echt is. Daar reageert jouw lichaam dan weer op door adrenaline (een stress hormoon) te produceren. Dat geeft weer signaal naar het vecht of vluchtmechanisme. Het lichaam reageert alsof er een reëel gevaar is en zo krijg je dezelfde symptomen als bij echt gevaar: hartslag gaat sneller, sneller ademen, etc. om te kunnen vluchten.

Maar als je niet vecht of vlucht dan blijven deze symptomen nog even aanhouden. Op den duur verdwijnen ze wel. Maar dat heeft tijd nodig.

Maar de oorzaak van deze angstreactie was een gevoel of een gedachte. Die heeft de heleboel in gang gezet. Maar de reactie van deze gedachten zijn heel duidelijk en echt voelbaar in het lichaam. Op dat moment kun je 2 dingen doen:

  1. Tot de conclusie komen dat dit een reactie op jouw gedachten waren. Je relativeert dit en je komt tot rust. Of:
  2. Je voelt de sensaties in jouw lichaam en schiet meteen in de reactie: “oh, dit voelt als foute boel! Wat gebeurt er in mijn lichaam? Oh jee, als dit maar goed gaat. Ik heb het niet meer in de hand en word overspoeld door emoties en sensaties waar ik geen vat op heb. Wat moet ik doen?”

Bij de tweede reactie (wat een heel automatische onbewuste reactie is) ben je dus in het cirkeltje van angst→angstsensaties→angstreactie→nog meer angst terecht gekomen. Dit gaat zo snel dat nadenken pas achteraf mogelijk is. Maar het effect op jou is zo groot en de ervaring was zo overweldigend, dat je dit nooit meer mee wilt maken. Heel logisch ook! Wie wil dat nou?

Je blijft er toch altijd (onbewust) alert op dat je dit nooit meer mee wilt maken. En je gaat verder met je leven. Tot het moment dat er weer een gedachte of angsttrigger komt en voilá je schiet weer in het angstcirkeltje zoals hiervoor. De keren daarna lijkt de angst alleen maar sterker en meer overweldigend te worden. Dit voelt zo verschrikkelijk machteloos. Alsof je lichaam met jou aan de haal gaat en je er geen controle over hebt. Alle adviezen snap je wel, maar lijken niet toepasbaar te zijn op jou. Want de allesoverheersende oerangst lijkt het te winnen…

Ik ben benieuwd hoe jij daar over denkt. Heb jij dit ook zo ervaren? Hoe ga jij daarmee om?

 

No related posts.

Filed Under: angst voor de angst

Comments

  1. Maaike says

    20 juni 2016 at 06:50

    Midden in een achstaanval lees ik dit en het is precies zoals je schrijft, spot on! Niets dan herkenning en dat stelt me ergens gerust, maar maakt me ook heel verdrietig…

    Beantwoorden
    • Pamela says

      22 juni 2016 at 16:01

      Klopt Maaike, en zoveel mensen met ons hebben dit ervaren.
      Het verlamt je en lijkt alle macht over je te hebben.
      Normaal nadenken lijkt dan ook onmogelijk omdat je in een reflex schiet.

      Daarom wil ik zoveel mogelijk informatie delen over angst. Zodat je het begrijpt, jezelf niet schuldig voelt of jezelf niet voor gek verklaart. Eerst angst begrijpen zodat je het steeds meer erkent en herkent want het met je doet. Dat is de eerste stap.

      Dat het je verdrietig maakt is ook logisch. Het is nu nog ongrijpbaar en overweldigend. Hopelijk komt daar verandering in. Eerst maar de angst doorzien. Dat heeft tijd nodig!

      Tot het volgende blog Maaike!

      Beantwoorden
  2. Iris says

    23 juni 2016 at 15:45

    Ik heb het ook heel erg op het moment, heftige paniekaanvallen en hyperventilatie. Is gekomen door stress, waardoor ik lichamelijke klachten heb gekregen en daardoor nu bang ben dat er wat aan de hand is. Ik kom heel moeilijk uit deze cirkel alsof ik steeds wat voel. Daarvoor zoek ik nu hulp. Het is inderdaad verdrietig, want je verandert als persoon en je hebt het gevoel dat je gek bent. Ik hoop dat er misschien tips zijn om angst te verminderen. .

    Beantwoorden
    • Pamela says

      23 juni 2016 at 19:32

      Vaak komt angst inderdaad door stress en heb je je zenuwstelsel flink belast. Het is belangrijk om hulp te zoeken zodat je niet steeds in de vicieuze cirkel terecht komt.
      Ik probeer op deze site tips te geven via blogs, video’s en mijn e-book. Heb je het al gratis gedownload?
      Verder ben ik bezig om een gratis mini ademhalingscursus te maken. Dat kost erg veel werk, maar het komt er aan!
      Veel mensen met angstklachten hebben problemen met de ademhaling. Zeker tijdens angst.
      Dus hou de site en Facebookpagina in de gaten, Iris!

      Beantwoorden
      • Iris says

        24 juni 2016 at 11:04

        Ik heb inderdaad de e-book gedownload! Het helpt enorm! Vooral punten die ik als laatste zag om het te verminderen. Alles is zo herkenbaar. Ik wacht de ademhaling’s oefeningen af, en ondertussen zoek ik hulp. Heel erg bedankt! Groetjes

        Beantwoorden
        • Pamela says

          27 juni 2016 at 15:32

          Graag gedaan Iris en veel succes!
          Groetjes Pamela

          Beantwoorden

Trackbacks

  1. Wat kun je zelf doen tijdens een angstaanval? - Angstverminderen.nl (blog) schreef:
    4 februari 2017 om 20:27

    […] nog belangrijker is om te weten wat er met je gebeurd tijdens een angstaanval (zie vorige blog). Angst wekt bepaalde symptomen/sensaties op en als je daar weerstand tegen biedt, wordt de stress […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn naam is Pamela Veldema. Deze site is ontstaan omdat ik mijn ervaring en kennis graag deel met mensen. Vooral als het over angst gaat Lees meer…

Meest recente blogs

  • Herstellen na een paniekaanval
  • Schaamte- en schuldgevoel bij angst
  • Wat kun je zelf doen tijdens een angstaanval?
  • Angst voor de angst
  • Het nut van angst.
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Twitter
  • Vimeo
Privacy Verklaring

Copyright angstverminderen.nl © 2021 angstverminderen.nl